www.guzziproject.nl
 
 

copyright © information

 
   

 

 

Klik op de foto's voor een vergroting.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Eigen ontwerp contactloze aansturing bobine.

19-09-2010

Naar aanleiding van de diverse voorbeelden op het internet en de enorme vraagprijzen voor een elektrische ontsteking ben ik zelf een ontwerpje gaan maken om de contactpunten te vervangen voor een opto switch. De doelstelling was om alles in de ontstekingstoren te verwerken. De aanblik moet zo origineel mogelijk blijven.

Aangezien ik nog nooit een printplaatje had ontworpen en vervolgens geëtst ben ik me daar eerst in gaan verdiepen. Om een printplaatje te ontwerpen heb ik het programma freepcb van internet gedownload.

Het ontwerpen van het printplaatje heeft ondanks dat er maar weinig onderdeeltjes op zitten toch nogal wat tijd gekosten. Ik moest met een aantal dingen rekening houden.

  • Het asje met nok dat door het printplaatje steekt.
  • Diameter van het schijfje dat door het lichtsluisje draait.
  • De grote van een aantal onderdelen.
  • Plaats van de aansluitpunten van de bedrading t.o.v. het gat van de originele aansluiting.
  • Het ledje voor de statische afstelling moet goed zichtbaar zijn.

Uiteindelijk is dat gelukt. Het vervolgens belichten en etsen van het printplaatje was niet zo moeilijk. Daarna heb ik het printplaatje mooi rond gemaakt in de draaibank. Zie foto's hiernaast voor het resultaat.

Het maken van het schijfje met hieraan de vlaggetjes die door de opto-switch draaien was veel lastiger. Op welke afstand en hoe groot moeten de vlaggetjes i.v.m. met de dwell worden? Hierover heb ik weer de nodige info van het internet moeten halen. Maar het is gelukt. Op het eerste filmpje hiernaast kun je zien hoe ik de ontsteking d.m.v. het ledje statisch kan afstellen. Op het tweede filmpje is het starten en lopen van de motor te zien.

Het resultaat valt me niet tegen maar ik denk dat het nog wel makkelijker en met minder onderdeeltjes moet kunnen. Wordt vervolgd.

DIY Programeerbare ontsteking op de volgende pagina.